Miksi ammattilainen?
Usein kuulen ihmeteltävän miksi ammattikuvaaja maksaa niin paljon? Tässä tekstissä avaan hieman ajatuksia siitä, mihin kaikkeen hinnoittelu perustuu, ja miksi palvelusta kannattaa maksaa.
1. Kokemus
Tänä päivänä ammattikuvaajan todellisena kilpailijana on usein tuttu tai sukulainen, joka on kuukausi tai vuosi sitten saanut uuden digitaalisen kameran. Ammattivalokuvaajan kokemuksen todellisen arvon ja hinnoittelun ymmärtäminen voikin olla vaikeaa, kunnes kuvat laittaa vierekkäin tarkasteltavaksi. Kun ikimuistoinen tapahtuma on jo ohi, häät vietetty, lapsi täyttänyt vuosia, tai vaikka rakkaasta kissasta aika jättänyt, voivat ainoat otokset olla pilalla, eikä mikään korvaa sitä mielipahaa. Valitettavan usein kuulen näin tapahtuneen, toisinaan myös ammattikuvaajien ottamana. Haluankin painottaa, että on myös erittäin taitavia aloittelevia valokuvauksen mestareita, ja toisaalta myös meitä ammattilaisia joiden kuvat eivät välttämättä miellytä!
Ammattikuvaajan hinnoittelun yksi tärkeistä perusteista on vuosien kokemus kameran takana olemisesta. Itse olen katsellut kameroiden läpi maailmaa vuodesta 1995, ja sinä aikana ikuistanut tuhansien ihmisten onnenkyyneleitä ja iloisia hetkiä, käynyt lukemattomissa kirkoissa hääkuvauksissa, kuvannut kymmeniä artisteja keikoillaan, ja jakanut myös ihmisen viimeisen matkan haikeuden useiden hautajaisten merkeissä. Jokaisesta kuvauksesta olen oppinut lisää niin valokuvaajana kuin ihmisenä, ja toivottavasti tämä matka jatkuu vielä vuosikymmenten ajan.
Ammattivalokuvaajalle maksaessasi ostat itsellesi kuvia, jotka ovat laadukkaita, persoonallisia ja huolellisesti suunniteltuja. Kuvista ei puutu juhlien tärkeitä yksityiskohtia, ja niiden laatu säilyy mahdollisimman hyvänä, oli kuvaustilanteessa sitten valoisaa tai hämärää. Lisäksi kokenut kuvaaja tuntee selkänahassaan esimerkiksi hääjuhlien kaavan, joten jokainen tärkeä tilanne tulee mahdollisimman tarkoin kuvatuksi.
2. Kamerakalusto
Valokuvaajan kamerakalusto lisääntyy vuosien kuluessa ja tarpeiden kasvaessa. Itselläni on tähän mennessä ollut kymmenkunta järjestelmäkameraa - aluksi filmi- ja nykyään digikameroita. Tällä hetkellä kuvaan kahdella digitaalisella järjestelmäkameralla, jotka ovat molemmat Nikonin niin sanottuja ykkösmalleja. Uusimpien mallien hinnat ovat useissa tuhansissa euroissa kappaleelta. Tavallisia harrastajajärjestelmäkameroita saa kymmenenkin yhden hinnalla. Valokuvauksen kannalta vielä tärkeämpien välineiden eli objektiivien hinnat nostavat kokonaiskustannuksia huomattavasti. Kuulostaa kalliilta, mutta myös niiden laatu on aivan eri luokkaa. Ne on tehty kestämään, ja tarjoamaan parasta mahdollista kuvanlaatua. Oma kuvauskalustoni on harkittu siten, että se tarjoaisi mahdollisimman onnistuneet kuvat niin kirkkaassa päivänvalossa kuin hämärässä illassa, sekä hidastempoisemmassa lähikuvauksessa että salamannopeassa urheilussakin. Lisäksi kamerani tallentavat kahdelle muistikortille yhtä aikaa, jotta mahdollisen kortin rikkoutumisen sattuessa kuvat ovat aina tallessa.
Edellä mainittujen lisäksi valokuvaajan kalustoon, ja täten kustannuksiin, lukeutuu kaikki muutkin asiaankuuluvat välineet, kuten salamat, studiovalot, ohjelmistolisenssit, ajoneuvokulut jne. Unohtamatta tietenkään veroja, kirjanpitokustannuksia ja muita pakollisia menoeriä, joita yrittäjälle siunaantuu. Huomioitavaa onkin, että laskutettava summa ei ole suorassa suhteessa saavutettavaan palkkaan.
Olen aina pitänyt periaatteeni, että haluan tarjota asiakkailleni parasta, ja siksi haluan myös kuvauskalustoni olevan parasta mahdollista. Kertomalla kaluston arvosta haluan havainnollistaa sinulle, että tilaamalla ammattikuvaajan palvelun saat myös kaluston puolesta parhaat mahdolliset edellytykset saada onnistuneita kuvia.
3. Ammattitaito
19 vuotta sitten otin ensimmäistä kertaa kunnon järjestelmäkameran käteeni, ja sillä tiellä ollaan edelleen. Taitoni valokuvaajana on kehittynyt tuona aikana huomattavasti, ja pyrin kehittymään koko ajan, jotta voin jatkossakin tehdä jotain paremmin kuin ennen. Valokuvausta voi opiskella kouluissa ja kursseilla, mutta mielestäni todellinen ammattitaito karttuu kokemuksen kautta.
Maksaessasi valokuvaajalle olet oikeutettu saamaan vastineeksi ammattitaitoa. Aloittelevalla kuvaajalla on vielä paljon opittavaa ja virheitä tehtävänä, joista oppi ammennetaan. Aloitteleva ja vähemmän osaava kuvaajakin voi ottaa todella kauniita kuvia, mutta epävarmuustekijät kuvien onnistumisen suhteen ovat suuremmat kuin kokeneemmalla ja ammattitaitoisemmalla.
Meillä kaikilla valokuvaajilla on joka tapauksessa vielä niin paljon opittavaa ettei siihen ihmiselämä riitä, ja osa ammattikuvaajan ammattitaitoa onkin se, että pysyy nöyränä ja kehittää itseään koko ajan.
4. Aika
Sanotaan, että valokuvaajan työstä on noin 20% itse kuvausta, ja loput 80% muuta oheistyötä kuten kuvankäsittelyä. Maksaessasi hääkuvauksesta, et maksaa pelkästään kuvaukseen käytetystä ajasta, vaan huomattavasti suuremmasta ajasta jonka kuviesi valmistuminen vie. Valokuvaus on meille työ josta saamme elantomme. Me maksamme siitä asumiskulut, ruoat jne. Ja se aika, jonka olemme kuvaamassa tai käsittelemässä kuvia, on yhtälailla poissa ajasta perheemme parissa kuin se aika jonka sinä vietät työmaallasi.
Yhteenveto
Kun maksat enemmän, voit odottaa saavasi paremman kuvakokemuksen, laadukkaammat kuvausvälineet, paremman asiakaspalvelun, ja loppukädessä kuvien kautta toivottavasti niin hyvän mielen, että et hetkeäkään kadu ammattikuvaajan palkkaamista.
Lopuksi, me kaikki valokuvaajat olemme erilaisia, eri hintaisia, ja omaamme eri pituisia kokemuksia. Toiselle juuri oikea kuvaaja voi olla hän, jota toinen ei ottaisi ikinä kuvaajakseen. Selaa valokuvaajien Internet-sivuja, sovi tapaamisia, katso kenen kanssa kemiat sopii parhaiten ja mieti itse, mikä sinulle on tärkeintä!
Ammattikuvaajan kuva

Harrastajakuvaajan kuva


Ammattikuvaajan kalusto
(Hox! Ei omani, lisään myöhemmin.)
Lähde: Boundless photos
Harrastajakuvaajan kalusto
